7 de juliol del 2011

¡MAMA, QUIERO SER ARTISTA!

Què ha passat en la SGAE? Que possiblement falten 22 milions d’ebrets (1 ebret = 1€).  Que veritablement sembla ben poc quan parlem de futbol, però si parlem de drets d’autor amb la situació que pateixen en general (els adscrits a la SGAE i els que no ho estan), els ha de fer prou de mal. A Espanya hi ha 8 societats que s’encarreguen de gestionar els drets d’autor, però només la SGAE fa coses tan meravelloses com sancionar perruqueries  amb fil musical o entrar arbitràriament a bars per a demanar que paguen multes(perquè uns si i altres no?) , a més de l’espectacular maniobra de tenir agents infiltrats en bodes o de negociar amb els propietaris quantitats a pagar. Què alguna cosa no estava fent-se correctament estava clar. Una cosa són els drets d’autor, que més bé caldria especificar; els drets dels autors representats per la SGAE. Jo crec que seria més correcte parlar de “drets de representació” o “drets d’autor adscrit”, què són els mateixos per als autors que pertanyen a la SGAE  o a les altres agències.
Una altra cosa és vulnerar els drets dels que no són autors amb multes arbitràries. Si la llei diu que s’han de posar multes, s’ha de multar els infractors, però això d’arribar a acords de pagament, o entrar en bodes per a posar multes és prou brut. El millor és el que ha passat des de fa dos dies. Un senyor que representa la nova Junta Directiva de la SGAE i que fa una roda de premsa, es presenta com “Victor Manuel”. Victor Manuel ens parla de “Teddy” (Eduardo Bautista). Al costat de Victor Manuel hi ha un altre senyor que ha aparegut en programes de televisió seriosos (sí, encara en queda algun!!) per a explicar què passa amb els diners. Aquest senyor es presenta com “Caco” Senante (el de la foto de dalt). Molt encertat.  Entre el bombo dels informatius i l a pressa d’uns per explicar que no pensen dimitir i que no tenen cap culpa, els contribuents i no contribuents  estem començant a quedar-nos amb la mateixa cara que “Caco”...
A la SGAE de segur que treballen professionals preocupats per defensar els drets d’autor que saben el que fan i com s’ha de fer, el problema és que tenen nom i cognoms no com “Ramoncin” (que ja no està però calia esmentar-lo!), Teddy, Victor Manuel o Caco (l’original, no el que s’ha emportat els diners, que també era Caco. O era Caca?).