16 de juliol del 2011

MÉS VEUS D'ÀFRICA: FATOUMATA DIAWARA

Esta dona  és de Mali, però viu a Paris. És model i ha actuat en alguna telenovel·la. Un dia, en una desfilada de moda, estava cantant en el provador i un terrícola que passava li va dir: "escolta, vols vindre un dia a cantar amb uns músics de Mali que conec?" la xica va dir "eh bé!", però en francés. El resultat: en setembre ix un disc que està ple de perletes. Jo he sentit l'EP i l'espere amb moltes ganes. Música que sóna íntima, suau. Per escoltar amb tranquilitat. Però també quan vol música que pot fer que et meneges sense voler. Vos deixe uns avanços youtubescos:
Aquesta cançó, és bonica de veres. A veure si endevineu quin dels músics no és de Mali (una pista és de Catarroja i sembla que porta un cd trencat a la guitarra):

M'encanta:

Continuem amb el tio de Catarroja col·laborant:

Ja fa un temps que vaig furgant en la música del continent veí. Si vos agrada, heu de fer una escoltada a la música que es fa en Mali i la Costa d'Ivori, però sobre tot en Mali ( grandíssima Rokia Traoré, una de les meves artistes preferides, i "l'arxiconegut" Toujmani Diabaté, que ha escampat un instrumenT de Mali, la cora, arreu del món i el conviden en festivals de jazz per tot arreu o el músic més internacional de Mali: Ali Farka Touré).  Senegal fan música més  fusionada amb reggae (per norma general) i hip-hop. Pel Magreb es fa "fusió de música d'arrel" amb molt de trellat i molt poca eixida al mercat i Sudàfrica fa Hip-hop d'eixe de "jo tinc un cotxe més xulo que el teu, aparta't que sóc un tio xungo, cuidao que voy ahaaha" i supose que altres coses que no arriben a les orelles d'aquest Mequetrefe.