23 de juny del 2009

LA MARAVILLOSA VIDA BREVE DE OSCAR WAO



Aquesta setmana, llibre + música. La maravillosa vida breve de Oscar Wao tracta la història d'Oscar, un dominicà que viu als EUA i que és de tot menys un "latin lover". I és que a Oscar li flipen els jocs de rol, els còmics, les pel·lícules i els llibres de ciència ficció i té dos problemes que el fan sentir-se distint de la resta de la "comunitat dominicana" a la qual vol pertànyer; s'enamora de seguida i és verge...D'altra banda tenim la història de sa mare abans que arribara als EUA, que si la conte, destripe la novel·la, i no és plan. Oscar està deprimit i a la Universitat coneix un xic ( que serà el novio de sa germana) i comencem a aprofondir en la seva vida, les seves coses... entre una història i l'altra tenim a sa germana. Les històries d'aquestes tres generacions de dominicans ténen un element comu, el Fukú, que és una paraula que significa maledicció, mala sort.


El lllibre va rebre el premi Pullitzer l'any 2007 i l'ha escrit un dominicà que viu als EUA. M'agrada prou com parla de la societat dominicana ( he descobert la història de Trujillo, un dels més porcs dictadors d'Amèrica, tractada amb cert "humor") i com tracta el tema dels "perdedors", gent que no es capaç de tenir una imatge pròpia consistent (el protagonista n'és l'exemple) i la visió d'aquesta gent, a més de com engantxa les tres històries i el desenllaç, bon llibre i absolutament recomanable.

4 comentarios:

Morning Star ha dit...

Si no recorde malament, el llibre de Vázquez Montalbán "Galíndez" també en parla del dictador Trujillo, i sí, pel que diu era un autèntic porc.

Interessant la ressenya que has fet, i em fa que eixe de "Galíndez" també t'agradaria. A mi em va flipar (encara que admitisc la meua debilitat per Montalbán).

Templenton Peck ha dit...

Jo no he llegit res de Vázquez Montalbán, pero com diria la gran literata Sofia Mazagatos "lo sigo de cerca", en voler fem un intercanvi literari,ok? aleeeeee

amparo ha dit...

Per cert, parlant deTrujillo;

Sabeu la relació que té este dictador dominicà amb la celebració del 25 de novembre com a dia Internacional de "No més Violència contra les dones"¿?

Doncs que este dictador, va ordenar assassinar el 25 de novembre 1960 a les germanes Mirabal per intentar éstes, desafiar a una de les més sanguinàries dictadures del continent americà: La dictadura Trujillista.

Des de 1981 les germanes Mirabal són el símbol del Dia Internacional contra la violència contra les dones.

Templenton Peck ha dit...

Al llibre apareixen les germanes Mirabal, el que no sabia era el que representaven.