23 de juny del 2009

LA QÜESTIÓ: PORCS I PERSONES


Totes les setmanes apareix al diari alguna notícia que m'encabrona especialment.Aquesta setmana havia proposat no fer-me mala sang i, vés per on, llegint un article de la setmana passada , "he despertado el tigre que hay en mí":http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Novartis/ofrecera/gratis/paises/pobres/vacuna/nueva/gripe/elpepusoc/20090615elpepusoc_3/Tes

Resulta que una empresa farmacéutica anomenada Novartis diu que no distribuirà de bades cap de les seves vacunes contra la grip A entre els països del mal anomenat Tercer món (quan algú trobe el segon que avise, perquè el primer ja sabem on està). La qüestió és que hi ha empreses que ja han anunciat que distribuiran un 10% de la producció de manera gratuïta o un determinat número de vacunes... que ja és "algo". La qüestió és que la meva reacció ha estat la mateixa que quan veig el que "costa" un jugador de fútbol; m'he dit :"puto negoci", i ho és, però és que en aquest negoci és barregen els porcs i les persones,i em sembla fastigosament "metafòric".

En el negoci hi han persones què no poden pagar la vacuna i si no els arriba, adéu i prou, les farmacéutiques mentrestant, investigaran per amillorar la nostra calitat de vida, a alguna li sabrà mal i donarà una part del que produeix per a quedar bé, clar, però un poc si que ajuda, si. De moment ningú ha parlat de tancar granjes de porcs o d'evitar que la malaltia s'escampe ( es parla de mantenir la pandèmia, que s'ha escampat inevitablement), el que si ens ha quedat del tot clar és que el que acabarà amb la pandèmia és la pasta (per a comprar vacunes) i res més. Problemes de salut i sol·lucions en mans d'un mateix ésser: el porc, que resulta que de vegades muta i es fa de la Junta Directiva d'alguna farmaceútica, i és que als porcs (uns i altres) els sobren les vacunes. Preocupant i interessant al mateix temps...

LA MARAVILLOSA VIDA BREVE DE OSCAR WAO



Aquesta setmana, llibre + música. La maravillosa vida breve de Oscar Wao tracta la història d'Oscar, un dominicà que viu als EUA i que és de tot menys un "latin lover". I és que a Oscar li flipen els jocs de rol, els còmics, les pel·lícules i els llibres de ciència ficció i té dos problemes que el fan sentir-se distint de la resta de la "comunitat dominicana" a la qual vol pertànyer; s'enamora de seguida i és verge...D'altra banda tenim la història de sa mare abans que arribara als EUA, que si la conte, destripe la novel·la, i no és plan. Oscar està deprimit i a la Universitat coneix un xic ( que serà el novio de sa germana) i comencem a aprofondir en la seva vida, les seves coses... entre una història i l'altra tenim a sa germana. Les històries d'aquestes tres generacions de dominicans ténen un element comu, el Fukú, que és una paraula que significa maledicció, mala sort.


El lllibre va rebre el premi Pullitzer l'any 2007 i l'ha escrit un dominicà que viu als EUA. M'agrada prou com parla de la societat dominicana ( he descobert la història de Trujillo, un dels més porcs dictadors d'Amèrica, tractada amb cert "humor") i com tracta el tema dels "perdedors", gent que no es capaç de tenir una imatge pròpia consistent (el protagonista n'és l'exemple) i la visió d'aquesta gent, a més de com engantxa les tres històries i el desenllaç, bon llibre i absolutament recomanable.