19 de maig del 2011

MAMÀ, PAPÀ, QUÈ ÉS UN VOT?



Ara que s’acosta la jornada de reflexió, és un bon moment per reflexionar què significa un vot.
Jo pense que un vot pot ser entés de diferents maneres:
  •   Expressió d’una idea determinada de la societat en tots els seus aspectes (sanitat, educació, drets i obligacions...)
  • Expressió d’una ideologia: jo considere que la ideologia comprén un grapat d’idees per definir-les totes juntes. És ací on parlem de dretes, esquerres, extrems i, cada vegada més, de centre.
Si el vot és l’expressió d’una idea de societat, aquest s’expressa millor en el vot dels anomenats “partits minoritaris”, que són partits que, tot i pertànyer a una ideologia determinada i ben definida, presenten un punt de vista més particular cap a alguns temes en concret, com són l’ecologia o la immigració, per exemple.Si entenem el vot com l’expressió d’una idea, potser eixa idea siga del tipus “em fa igual qui mane”. En aquest punt és on apareix el vot en blanc per convicció. És clar que el vot en blanc afavoreix qui més vots té (això s’anomena matemàtiques), però és que el que es pretén expressar amb eixe vot és justament això. No acabe d’entendre els arguments en contra d’aquest tipus de vot més enllà de simpaties ideològiques. Se suposa que el votant en blanc no en té cap d’aquestes simpaties.

No votar també és una opció. En teoria, si no votes, “no pots queixar-te”.  Pense que això és una autèntica fal·làcia. Qualsevol pot queixar-se, en cas contrari, no hi hauria democràcia. Si no votes, simplement, no participes , i per tant, se suposa que no tens el “dret moral” d’exigir. Però justament, amb les lliçons de moral que ens dóna l’actual merder que anomenen “polítics”, aquest discurs no és  convincent.
Finalment està el vot per ideologia, el més comú de tots. Votar un partit perquè “és d’esquerres” o “de dretes”. Traducció: votar PSOE o PP. Aquest vot és el majoritari, però també el menys sà per la democràcia.  Ha quedat ben demostrat aquests darrers dos anys sobretot.
Segurament aquestes reflexions siguen poc encertades. I és que a mi ningú em va explicar què és un vot i què es pot aconseguir amb un vot. Ho he aprés ( més o menys) amb els anys. Tal volta caldria ensenyar la gent que votarà per primera vegada el que significa un vot perquè en prenguen consciència de la seva importància. Potser ens emportarem alguna sorpresa.