16 de juliol de 2011

MÉS VEUS D'ÀFRICA: FATOUMATA DIAWARA

Esta dona  és de Mali, però viu a Paris. És model i ha actuat en alguna telenovel·la. Un dia, en una desfilada de moda, estava cantant en el provador i un terrícola que passava li va dir: "escolta, vols vindre un dia a cantar amb uns músics de Mali que conec?" la xica va dir "eh bé!", però en francés. El resultat: en setembre ix un disc que està ple de perletes. Jo he sentit l'EP i l'espere amb moltes ganes. Música que sóna íntima, suau. Per escoltar amb tranquilitat. Però també quan vol música que pot fer que et meneges sense voler. Vos deixe uns avanços youtubescos:
Aquesta cançó, és bonica de veres. A veure si endevineu quin dels músics no és de Mali (una pista és de Catarroja i sembla que porta un cd trencat a la guitarra):

M'encanta:

Continuem amb el tio de Catarroja col·laborant:

Ja fa un temps que vaig furgant en la música del continent veí. Si vos agrada, heu de fer una escoltada a la música que es fa en Mali i la Costa d'Ivori, però sobre tot en Mali ( grandíssima Rokia Traoré, una de les meves artistes preferides, i "l'arxiconegut" Toujmani Diabaté, que ha escampat un instrumenT de Mali, la cora, arreu del món i el conviden en festivals de jazz per tot arreu o el músic més internacional de Mali: Ali Farka Touré).  Senegal fan música més  fusionada amb reggae (per norma general) i hip-hop. Pel Magreb es fa "fusió de música d'arrel" amb molt de trellat i molt poca eixida al mercat i Sudàfrica fa Hip-hop d'eixe de "jo tinc un cotxe més xulo que el teu, aparta't que sóc un tio xungo, cuidao que voy ahaaha" i supose que altres coses que no arriben a les orelles d'aquest Mequetrefe.

3 comentarios:

Morning Star ha dit...

En un grup amb vocalista, el 70% de l'èxit està en la veu del cantant. I, a més, en el meu cas, trobe que hi ha llengües que ajuden a que encara la veu sone millor. És el que em passa amb les llengües africanes (swahili o altres) o el portugués. Quasi que pel fet de cantar en eixa llengua, la música m'agrada.

De fet, no sé si m'agrada més la música o eixa frase teua de: "va dir: eh, bé!, pero en francés".

MEQUETREFE ha dit...

La veu fa prou, però crec que l'estil té molt a veure. M'explique; jo he escoltat heavy metal en àrab (n'hi ha, parauleta del niño Jesús, o del profeta Mohamed...) i no té cap trellat. El que vull dir és que la veu és molt important, però "l'emprempta" de l'estil fa molt, perquè a mi m'agrada sentir cantar en portugués, però la diferència és enorme si sent Antonio Carlos Jobim, Ellis Regina o Max Calavera ( la veu de "Sepultura"). Max Calavera sóna tan dur com altres que canten en anglès o en espanyol, però la veu de Jobim o d'Ellis Regina ja la poden intentar imitar que no tenen res a fer.

Morning Star ha dit...

Correcte.