9 de juny de 2010

LA FONT I LA SAVIESSA


Intente anar a Sella totes les setmanes, bé siga una vespradeta o un dia o tot el cap de setmana. Hui he anat, m’he trobat amb una [nefasta] sorpresa: volen llevar-me la fonteta del carrer Sant Xotxim . I dic “volen llevar-me” perquè eixa font és més que una font en un carrer; és un record d’infantessa. Me la volen llevar a mí, li la volen llevar als (cada vegada menys) veïns, i li la volen llevar a totes les persones que, com jo, tenen eixe record d’infantessa relacionat amb la font o la identifiquen amb la imatge del carrer.

Diuen que “les de l’obra se l’han carregada” i jo dic que “ens hauríem de carregar a els de l’obra” si això és així. Si aquest és el cas, la solució és molt simple; apanyar la desfeta i fins i tot, fer-li un bon rentat de cara. Però pel que sembla, no és aquesta la intenció. Els sabuts que actuen “pel poble” tal volta pensen que és una bona opció llevar-la, que la única cosa que fa és molestar o que seria molt costós apanyar-la i millor eliminar-la. No els entra en el cap que la font és part del carrer, que si hi ha un fum de plantes al costat que fan d’eixe carrer un dels més bonics del poble, tal volta siga gràcies a la font ni coses d’aquest estil.

Una altra decisió destrellatada, i ja en van unes quantes. Jo he viscut alli tota la meva infantessa i part de la meva adolescència i hi vaig prou sovint. No he vist mai el carrer sense la font, de la mateixa manera que tampoc l’han vist mai els sabuts que pretenen llevar-la, així que no sé si posaran un monument a la ignorància suprema o una estàtua en honor al “fem el què volem... i què?”, o una imatge d’algun benfactor de la Diputació pixant, però posen el que posen, es carreguen l’ànima del carrer.

I és que a la fi, te n’adones que els sabuts no accepten propostes, per això actuen com a sabuts. I és quan et preguntes: I aquesta gent, per a què la volem?. I no és una qüestió política, no vos enganyeu, sabuts hi ha en tots els partits. És més bé una qüestió moral i de tenir vista i oïda, però els sabuts esdevenen éssers suprems. Ells decideixen i et consulten quan volen per quedar bé i rentar-se les mans, quan no com si vols tirar-te per un ribàs...

Aquesta gent, per a què la volem?

4 comentarios:

amparo ha dit...

Kike, espere que recapaciten i la font torne al seu lloc, en cas contrari, el càrrer i una part del poble haurà perdut un seny més de la seva identitat.

Les coses no es poden fer d'eixa manera.

MEQUETREFE ha dit...

Jo també, perquè llevar-la seria un acte prou lleig. El que cal és apanyar-la, que els de l'obra la van partir i li van posar formigó.Exigir responsabilitats i actuar en conseqüència, només és això el que han de fer si volen fer allò que és correcte. Però sembla que sempre hi ha un "però"...

Àngels ha dit...

Si, kike, ens la volen llevar... junt amb la Plaça de l'Era, la volta de la Verònica i el terrer de l'ermita, la fonteta de Sant Xotxim forma part de la nostra infantessa.
Em pareix vergonyós... que per la mala gestió de l'ajuntament ara la paguem els veins. El que no es pot permetre es que per una no gestió de control d'una obra ara la paguem els veïns del raval... NO !
Per cert, vos heu fixat en la situació en la que pot acacar l'embeurador com no dexien de posar-li coses de l'obra del costat damunt d'ell...?
Doncs això...

MEQUETREFE ha dit...

Esperem que no s'atrevisquen, els veïns de Sant Xotxim i el Cirineo estaven arreplegant signatures. Jo crec que entre les qualitats d'una persona que vullga dedicar-se als assumptes polítics, és imprescindible el tenir vista; saber quins poden ser els problemes i quines les solucions, i sobretot, intentar que no hi hagen problemes. Però aquesta gent, de vista van fatal.L'embeuradortambé n'és un exemple d'aquesta manca de vista.